Prvi znakovi prostatitisa kod muškaraca - fotografije, kako se manifestira, kako ga liječiti

Prostatitis je česta urološka upalna bolest koja pogađa muškarce starije od 35 godina. Može biti zarazne ili neinfektivne prirode, akutne ili kronične. Najčešće (u 80% slučajeva) javlja se kronični neinfektivni prostatitis. Ne razvija se preko noći, već postupno i bez liječenja u uznapredovalim slučajevima može dovesti do razvoja raka prostate ili neplodnosti.

Da bi ostali zdravi, muškarci moraju znatiKako se manifestira prostatitis?kako biste se pravodobno obratili liječniku i izbjegli daljnji razvoj bolesti. Osim toga, simptomi prostatitisa vrlo su slični manifestacijama ozbiljnih uroloških bolesti kao što su cistitis, tumori prostate i rak mokraćnog mjehura. Stoga će samo pravovremena dijagnoza pomoći uspostaviti ispravnu dijagnozu i započeti liječenje.

Prvi znakovi prostatitisa kod muškaraca

Vrlo je teško propustiti početak akutnog oblika bolesti, jer se obično razvija iznenada i karakterizira ozbiljnost simptoma. Ali također je vrijedno uzeti u obzir da početak prostatitisa može proći nezapaženo kod mnogih muškaraca, budući da je ponekad bolest asimptomatska i postaje kronična, a da pacijent to ne primijeti. Druga moguća opcija za nezapaženu pojavu prostatitisa je da su njegovi simptomi prilično blagi, individualni za svakog čovjeka i mijenjaju se tijekom vremena.

Najvišeprvi znak prostatitisa kod muškaraca- blago usporavanje i bol u mokrenju, na što muškarci često ne obraćaju pozornost. Ali ovaj simptom ukazuje na to da se upaljena prostata već povećala i da pritišće dio uretre koji prekriva. Osim usporenosti i boli, možda ćete biti zabrinuti zbog povećane učestalosti mokrenja i smanjenja volumena urina uklonjenog iz mjehura.

Prvi znakovi upale prostate kod muškaraca

S vremenom povećana prostata sve više pritišće mokraćnu cijev, pa je svakim danom mokrenje kod oboljelih muškaraca sve bolnije i dulje, te osjećaju jaku bol i peckanje u mokraćnoj cijevi. Mlaz urina postaje slab, isprekidan i prska. Problemima s mokrenjem dodaju se i seksualni poremećaji:

 • kršenje mehanizma nastanka i održavanja erekcije;
 • ubrzana i ponekad bolna ejakulacija;
 • slabljenje ozbiljnosti osjeta tijekom orgazma;
 • produljena spontana erekcija noću.

Doživljavajući takve poteškoće u krevetu, pacijenti postupno gube interes za seks, a želja za bavljenjem njime javlja se sve rjeđe. U tom kontekstu rastu mentalna depresija i tjeskoba.

Opći znakovi bolesti i njezini simptomi

Znakovi prostatitisasu raznoliki i variraju ovisno o obliku bolesti. Stoga je potrebno razlikovati prve manifestacije kronične bolesti, čiji je uzrok upala prostate zarazne prirode, od akutnog oblika, koji se ne dijagnosticira tako često. OvdjeKako se prostatitis manifestira kod muškaraca?ovisno o obliku.

Znakovi akutnog oblika

Kod akutnog prostatitisa kod muškaraca prvo se povećava tjelesna temperatura i razvija se malaksalost. Zatim svakim činom mokrenja pritisak mlaza mokraće postaje sve slabiji, učestalost mokrenja se povećava, a sam čin je popraćen jakom boli i peckanjem. Ovi simptomi uključuju osjećaj pečenja u perineumu, kao i bol u preponama i rektumu tijekom pražnjenja crijeva.

Ako je akutni oblik uzrokovan infekcijom, pacijenti često ujutro primjećuju lagani, bistri iscjedak iz penisa, a urin postaje mutan, prošaran bijelim ljuskicama i nitima. Česta potreba za odlaskom na WC, koja muškarcima ne donosi olakšanje zbog činjenice da mjehur nije potpuno prazan od urina, dovodi do razvoja povećane razdražljivosti i nervoze. U ekstremnim slučajevima akutnog prostatitisa razvija se akutna retencija urina koja zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Vrijedno je spomenuti odvojenoznakovi gnojnog prostatitisa kod muškaraca, što je teški oblik akutnog prostatitisa infektivnog podrijetla. Prije svega, kao i kod akutnog prostatitisa, groznica, zimica, jaki bolovi u donjem dijelu leđa, česte potrebe za odlaskom na zahod, budući da mokraćni kanali nisu potpuno ispražnjeni, te bolovi tijekom mokrenja. Ali prepoznatljiv znak gnojnog prostatitisa je iscjedak gnoja iz uretre, koji je prvo žućkast, a zatim mliječan.

Znakovi kroničnog prostatitisa

Za razliku od akutnog oblika, koji se odmah osjeti, kronični je latentan, odnosno skriven i ne uzrokuje nikakve simptome. Zatoznakovi kroničnog prostatitisa kod muškaracačesto prođu nezapaženo čak i sami. Često, s ovim oblikom bolesti, muškarci osjećaju samo blagu i kratkotrajnu bol u pubičnom području, preponama i perineumu pri mokrenju. Više ih ne muče nikakvi problemi s genitourinarnim organima.

Ali, unatoč tome, njihovo opće zdravlje se pogoršava, često se javljaju problemi s potencijom, trajanje spolnog odnosa se smanjuje ili, obrnuto, povećava, a sposobnost uživanja u seksu se smanjuje. Muškarci često ovakve simptome pripisuju jakom fizičkom ili psihičkom umoru, nedostatku odmora, a ne problemima s prostatom i ne žure liječniku.

Početak egzacerbacije kroničnog oblika

Muškarac je zabrinut zbog znakova pogoršanja kroničnog prostatitisa

Unatoč činjenici da je ova bolest tiha u kroničnom obliku, s vremena na vrijeme može se pogoršati. Najčešće se to događau jesen ili proljeće.

Koji bi znakovi pogoršanja trebali alarmirati muškarce?

Moramo početi s činjenicom da se simptomi egzacerbacije gotovo ne razlikuju od simptoma akutnog oblika bolesti, to jest:

 • bolno i teško mokrenje;
 • povećana potreba za odlaskom na zahod i smanjena količina proizvedenog urina;
 • bol u preponama, genitalijama i perineumu;
 • lagani iscjedak iz uretralnog kanala;
 • bolni osjećaji tijekom pokreta crijeva;
 • slabljenje erekcije;
 • brza ejakulacija.

Osim toga, pacijenti osjećaju jaku slabost, slabost, brzo se umaraju, gube apetit i loše spavaju, postaju razdražljivi i nervozni.

Dijagnostika

Za dijagnosticiranje prostatitisa, prilikom posjeta urologu, prije svega se radi digitalni rektalni pregled prostate kako bi se odredio njezin oblik, veličina i gustoća. Zatim se pacijentu propisuju sljedeći laboratorijski testovi:

 • opća, bakteriološka i citološka analiza urina;
 • krvni test;
 • proučavanje razmaza iz uretre i sekreta prostate za prepoznavanje infekcija;
 • analiza ejakulata;
 • urografija;
 • testovi za spolno prenosive bolesti;
 • određivanje razine PSA u bolesnika starijih od 50 godina.
Ultrazvuk prostate pomoći će u dijagnosticiranju prostatitisa kod muškaraca

Ali glavni način dijagnosticiranja prostatitisa bilo kojeg oblika je ultrazvuk. Omogućuje vam određivanje točne veličine i oblika organa, prepoznavanje apscesa u njemu, kao i stupanj kompresije uretre povećanom prostatom. Osobito uočljivoznakovi kroničnog prostatitisa na ultrazvuku.Tijekom procesa istraživanja utvrđuje se sljedeće:

 • stupanj povećanja organa u odnosu na normu;
 • jasnoća kontura prostate;
 • prisutnost područja tkiva s povećanom ehogenošću;
 • žarišno ili difuzno zbijanje tkiva koje proizlazi iz fibroznih promjena;
 • prisutnost kalcifikacija ili cista u debljini organa.

Ehoznaci kroničnog prostatitisamože uključivati i širenje sjemenih mjehurića, koje može biti simetrično ili asimetrično, kao i smanjenje njihove ehogenosti, što ukazuje na upalu.

Koji je tretman potreban kod prvih manifestacija prostatitisa?

Što prijemanifestacija prostatitisa kod muškaracapotvrdit će se dijagnostičkim pretragama, pacijentima će se propisati potrebno liječenje. U slučaju infektivnog prostatitisa, pacijentima se propisuju antibiotici iz skupine fluorokinolona, tetraciklina, penicilina, cefalosporina i makrolida. Osim toga, prema indikacijama, pacijentima se propisuje:

 • hormonski lijekovi za stabilizaciju hormona;
 • analgetici za ublažavanje boli;
 • adrenergički blokatori za olakšavanje mokrenja;
 • antikoagulansi za poboljšanje cirkulacije krvi;
 • imunomodulatori, biljni lijekovi i vitamini za jačanje imunološkog sustava.

Uz lijekove, muškarcima se daje masaža prostate, fiziološki postupci, tople kupke s dekocijama ljekovitog bilja i posebna dijeta.